Owoc granatu – kosmetyk ze świata orientu

09-07-2020

Owoc granatu przywodzi na myśl tajemniczy, owiany mgłą kadzideł świat orientu. Przywędrował do Europy ze wschodu i słusznie kojarzy się nam właśnie z tamtą, tak inną od naszej, rzeczywistością. W swej ojczyźnie owoc granatu znany jest ze swych drogocennych właściwości od tysięcy lat, w Europie od kilkuset. Obecnie wykorzystywany jest w kosmetyce jako składnik wielu preparatów o intensywnych właściwościach odżywczych i odmładzających.

Skąd pochodzi owoc granatu?

Niewysokie drzewa lub krzewy o nazwie Granatowiec właściwy (Punica granatum) pochodzą ze wschodu, prawdopodobnie z okolic Iranu i północnej Turcji. Do Europy przywędrowały wraz z kolonizatorami i w pierwszej kolejności zaczęto je uprawiać w krajach śródziemnomorskich. Obecnie uprawy granatowca można napotkać wszędzie, gdzie panuje suchy i gorący klimat. Znajdziemy go również w Polsce, lecz głównie w oranżeriach i w postaci kwiatów doniczkowych.

Granatowiec właściwy – wygląd i charakterystyka

Granatowiec właściwy kwitnie długo i obficie, jego kwiaty mają krwistoczerwoną barwę i kształtem zbliżone są nieco do gwiazdy. Z kolei owoce granatu mają kulisty kształt, okryte są twardą, dość grubą skórką o żółtawym, pomarańczowym lub czerwonym kolorze. Jadalne są zawarte w ich wnętrzu liczne nasiona o charakterystycznej, głęboko czerwonej barwie. Jeden owoc grantu może zawierać od czterystu do nawet siedmiuset nasion!

Co symbolizuje owoc granatu?

Owoc granatu ma głęboką i wielokulturową symbolikę mającą swe źródło w dalekiej przeszłości. Liczne nasiona granatu już w starożytności kojarzyły się ludziom z płodnością, urodzajem i dostatkiem. Nic dziwnego, że uważane były również za doskonały afrodyzjak i wykorzystywane w eliksirach miłosnych. Długi okres kwitnienia krzewu granatowca, krwistoczerwona barwa kwiatów oraz nasion kojarzyły się z witalnością i długowiecznością. Dzięki swym wielorakim znaczeniom motyw owocu granatu przewija się w wielu mitach i legendach, a wielbiciele baśni z pewnością pamiętają go z kochanych przez pokolenia Baśniach z 1001 nocy. Symbolika owocu granatu została również zaanektowana przez chrześcijaństwo, znajdując swe miejsce w Biblii. Nasiona owocu granatu porównywane są do liczby wiernych na całym świecie, sam owoc bywa symbolem zmartwychwstania. Z kolei w judaizmie owoc granatu symbolizuje między innymi wierność Torze.

Owoc granatu w kosmetologii

Owoce granatu są cenione ze względu na swe właściwości odżywcze i prozdrowotne. Wykorzystywane są w medycynie, farmacji, dietetyce i oczywiście w kosmetyce. Owoce granatu zawierają między innymi witaminy A, B, C i E, a także takie substancje mineralne jak magnez, postas, fosfor, krzem, wapń i jod. Stanowią również źródło kwasu foliowego, błonnika, białka i beta-karotenu. Ich prawdziwym bogactwem jest jednak ogromna zawartość przeciwutleniaczy, zwanych wymiataczami wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie komórek. Spośród nich szczególnie cenione są zawarte w owocach granatu kwasy elagowy, galusowy oraz punikowy (kwas omega 5).

kosmetyki z granatem

Owoce granatu przeciw starzeniu skóry

Właściwości owoców granatu wykorzystywane są we wszelkich kosmetykach opóźniających proces starzenia skóry, włosów i paznokci, a to za sprawą wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Antyoksydanty nie tylko pozwalają przedłużyć młodość skóry, ale mają również działanie antykancerogenne. Odmładzająco działa również zawarta w granatach witamina A, zwana retinolem. Działanie witaminy A opiera się na przyspieszaniu procesu usuwania komórek starych i stymulacji wzrostu nowych. Retinol penetruje głębokie warstwy skóry i dzięki temu wspomaga wytwarzanie elastyny i kolagenu, mających kluczowe znaczenie dla elastyczności i napięcia skóry.

Owoce granatu a kwas punikowy

Więcej uwagi warto poświęcić kwasowi punikowemu będącemu kwasem omega 5. Podobnie jak kwas elagowy i galusowy, jest on antyoksydantem, jednak spektrum jego działania jest zdecydowanie szersze. Przede wszystkim owoce granatu są w świecie przyrody głównym źródłem kwasu punikowego, co jest swego rodzaju ewenementem. Oprócz zwalczania wolnych rodników kwas ten działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo i wykazuje silne działanie wzmacniające naczynia krwionośne.

Jakie kosmetyki z owocem granatu?

Ze względu na silnie odżywcze i odmładzające właściwości, owoc granatu stanowi składnik wielu kosmetyków do pielęgnacji i higieny ciała, włosów, a nawet jamy ustnej.

Owoc granatu – odmłodzenie i elastyczność

Jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry owoc granatu wzmacnia ją, wygładza i uelastycznia. Znaleźć go można między innymi w preparatach ujędrniających skórę biustu. Z kolei ze względu na właściwości przeciwzapalne świetnie sprawdza się w przypadku skóry wymagającej – z trądzikiem, łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry i innymi problemami dermatologicznymi. Wzmacniające naczynia krwionośne działanie oleju punikowego, wykorzystywane jest w kosmetykach dedykowanych skórze naczynkowej i z trądzikiem różowatym. Działając przeciwobrzękowo, bywa również składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry wokół oczu.

Olej z pestek granatu

Cenny kwas punikowy zawarty jest przede wszystkim w nasionach granatu, dlatego wytwarzany z nich olej jest jego wysoko stężonym koncentratem. Olej ten nawet w kilkudziesięciu procentach składa się właśnie z kwasu punikowego! Olej z nasion granatu może być stosowany samodzielnie jako środek do demakijażu lub odżywcze serum. Warto go również szukać w składzie gotowych kosmetyków.

Owoc granatu a higiena

Wspomniane już działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne kwasu punikowego, wraz z pozostałymi  właściwościami owoców granatu, są wykorzystywane również w kosmetykach do higieny twarzy, ciała, włosów i zębów. Godne uwagi są nie tylko żele pod prysznic, czy pianki i emulsje do mycia twarzy, ale również organiczne pasty do zębów. Z kolei szampony i odżywki do włosów zawierające składniki owoców granatu, nie tylko zapewniają uczucie czystości, ale także doskonale nawilżają i regenerują nawet najbardziej przesuszone włosy.

Owoc granatu – spektakularne efekty

Dzięki rozwojowi kosmetologii i innych dziedzin nauki właściwości granatów są coraz bardziej doceniane. Już tysiące lat temu ludzie wiedzieli, że warto sięgać po ten niesamowity owoc. Dziś, wiedząc, że jego działanie jest potwierdzone naukowo, tym chętniej je wykorzystujemy. Owoc granatu w kosmetykach jest gwarancją spektakularnych efektów. Warto ich szukać i warto jej stosować!

Zobacz najlepsze naturalne kosmetyki wykorzystujące cenne właściwości owoców granatu