Opinie o Nas

Born to Bio Olejek babassu 100% 50ml

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Born to Bio
  • Dostępność: Dostępny Dostępny
    Czas realizacji: 24h
  • Pojemność: 50ml
  • szt.
  • 48,00 zł

Nietoksyczny, niepowodujący podrażnień i nieuczulający olejek, zawiera około 70% tłuszczów, szczególnie bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe. Działa na skórę zmiękczająco, zabezpiecza ją tworząc odczuwalny i delikatny film.

Olej babassu wytwarzany jest z odmiany palmy, którą uprawia się w Brazylii i Afryce. Olej wytwarza się z orzechów tej rośliny. 

Nietoksyczny, niepowodujący podrażnień i nieuczulający olejek, zawiera około 70% tłuszczów, szczególnie bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe. Działa na skórę zmiękczająco, zabezpiecza ją tworząc odczuwalny i delikatny film. 

W temperaturze pokojowej olej ma postać miękkiego masełka.  Natomiast w wyższych temperaturach, od 27-30 stopni Celsjusza masło topi się i przybiera formę przezroczystego płynu. Olej babassu ma delikatną konsystencję, bardzo łatwo rozprowadza się po skórze i szybko wchłania. Może być stosowany samodzielnie i bezpośrednio na skórę. 

Właściwości olejku

  • mocno zmiękcza
  • nawilża
  • działa przeciwzmarszczkowo - obecność fitosteroli w olejku stymuluje skórę do regeneracji i produkcji komórek, natomiast witamina E polepsza ukrwienie skóry
  • będąc silnym antyoksydantem, zapobiega starzeniu się skóry, likwiduje też przebarwienia
  • przyspiesza gojenie ran
  • wykazuje działanie przeciwzapalne
  • działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie (dzięki zawartości nasyconego kwasu laurynowego)
  • nawilża skórę głowy i włosy, chroni je przed wypadaniem. Olej głęboko wnika w strukturę włosów, wygładza je, ułatwia ich rozczesywanie i zabezpiecza końcówki przed rozdwajaniem się
  • odżywia włosy czyniąc je zauważalnie zdrowszymi, błyszczącymi
  • przeciwdziała rozstępom

Przykładowe zastosowania oleju babassu:

  • jako balsam do ciała
  • jako dodatek do kosmetyków
  • jako olejek do opalania (dzięki dużej zawartości nienasyconego kwasu monoenowego, olejek  cechuje się wysoką odpornością na utlenianie, pełniąc funkcję naturalnego filtra UV w preparatach przeznaczonych do opalania)
  • jako olejek do masażu

Wykorzystując olej babassu w domu można skorzystać z jego właściwości. Olej ten jest emolientem (środkiem trwale nawilżającym) i stabilizuje domowo wytwarzane mikstury nie powodując ich rozwarstwienia - można mieszać go z naparami z ziół, z zieloną herbatą itp. Olejek ten cechuje się jeszcze jedną ciekawą właściwością - bardzo łatwo się pieni. Z uwagi na to często spotykany jest jako składnik żeli pod prysznic, szamponów i mydeł.

Składniki

Orbignya Oleifera Seed Oil*, Tocopherol

*składnik pochodzący z upraw organicznych

Posiada Certyfikat Ecocert oraz Cosmebio.

cocert       cosmebio     nie testowano na zwierzętach     odpowiedni dla wegan