Opinie o Nas

Olivolio Szampon do farbowanych włosów z olejem arganowym 200ml

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Olivolio
  • Dostępność: Dostępny Dostępny
    Czas realizacji: 24h
  • Pojemność: 200ml
  • szt.
  • 26,00 zł

Formuła z unikalną mieszanką organicznego oleju arganowego z Maroka i Grecką oliwą z oliwek extra virgin.

Szampon do farbowanych włosów z olejem arganowym 200ml

Formuła z unikalną mieszanką organicznego oleju arganowego z Maroka i Grecką oliwą z oliwek extra virgin. Głęboko oczyszcza, nawilża i odżywia włosy, jest bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo zawiera żel z aloesu**, pantenol***, gliceryne*, ekstrakt z nasion słonecznika*, aminokwasy SAA*, ekstrakt z winorośli**, witamina B3***, biotyne***

100% organiczny olej arganowy z Maroka ~ 100% organiczna Grecka oliwa z oliwek extra virgin

  • testowany dermatologicznie
  • bez parabenów
  • bez olei mineralnych
  • nie testowany na zwierzętach
  • składniki pochodzące z upraw ekologicznych
  • bez alergennych składników zapachowych

Opisy dobroczynnych składników zawartych w tym preparacie:

    Oliwa z oliwek była używana od starożytnych czasów w medycynie i kosmetologii ze względu na swoje dobroczynne działanie na skórę i włosy. Od niedawna również dla ludzi żyjących współcześnie wiadomym stało się, co było oczywiste dla starożytnych Greków – oliwa z oliwek jest jednym z najbardziej skutecznych kosmetyków. Naszymi „sprzymierzeńcami” w pielęgnacji są różne rodzaje olei roślinnych, a przede wszystkim grecka oliwa z oliwek.

   Prócz tego, że ma duże właściwości nawilżające, nie powoduje podrażnień i uczuleń, dodatkową jej zaletą jest zawartość silnych przeciwutleniaczy, takich jak witamina A oraz E. To właśnie one posiadają naturalną zdolność do pobudzania komórek i odnowy biologicznej naszej skóry, która nieustannie narażona jest na szkodliwe czynniki atmosferyczne. Używając kosmetyków OLIVOLIO mamy przyjemność korzystania z naturalnych dóbr regionu Morza Śródziemnego, przekonując się o ich znakomitych właściwościach na własnej skórze.

   Grecka oliwa z oliwek używana do produkcji kosmetyków OLIVOLIO nie jest modyfikowana w żaden sposób. Oliwa używana jest w takiej samej formie, w jakiej zostaje, po uprzedniej kontroli, dostarczona do producenta, zimna i surowa.

   Tylko takie użycie oliwy z oliwek w procesie produkcyjnym gwarantuje zachowanie wszystkich drogocennych właściwości oliwy z oliwek w kosmetykach, które nadadzą skórze gładkość, nawilżenie i doskonale ją odżywią. Ilość oliwy z oliwek użyta w produkcji kosmetyków OLIVOLIO jest odpowiednio określana zgodnie z typem i funkcja danego kosmetyku i tak, aby zapewnić optymalne wykorzystanie wartościowych składników oliwy. Bardzo wysoka jakość greckiej oliwy z oliwek i właściwe jej użycie w surowej, nieprzetworzonej formie nawet w niewielkiej ilości dodana do kosmetyku gwarantuje wysoką jakość i skuteczność.

Biotyna; czyli witamina B7 może być również nazywana witaminą piękności, gdyż wpływa na prawidłowy stan skóry, a także włosów i paznokci. Dzieje się tak, gdyż zawiera cząsteczki siarki chroniącej naszą skórę i włosy. Tak więc witamina - docierając do odpowiednich komórek - dostarcza tego pierwiastka potrzebnego organizmowi. Dzięki temu, że kontroluje tłuszczową przemianę materii, decyduje o zawartości tłuszczu w komórkach skóry. Zapobiega więc łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych. Do jej zadań należy też osadzanie dwutlenku węgla w purynach, czyli składnikach substancji białkowych magazynujących cechy dziedziczne. Uczestniczy także w procesie tworzenia hemoglobiny będącej barwnikiem czerwonych krwinek.

Olej arganowy; posiada szczególne właściwości gdy jest tłoczony metodą ręczną i na zimno. Mieszkańcy Maroko używają tego cudownego oleju w codziennym życiu i to właśnie oni naprowadzili nas na jego wspaniałe właściwości, które zostały potwierdzone badaniami naukowców. Z tego powodu wprowadzono wiele projektów wspomagających rozwój oraz utrzymanie rezerwatu UNESCO, w którym rosną drzewa arganowe. W ostatnim czasie szerzeniu uległy badania dotyczące właściwości oraz zastosowaniu olejku arganowego. Właściwości olejku arganowego w: kosmetyce i medycynie.

Właściwości oleju arganowego w kosmetyce:

  • opóźnia procesy starzenia,
  • łagodzi objawy alergii,
  • działa przeciwzapalnie,
  • poprawia elastyczność skóry,
  • wygładza zmarszczki,
  • korzystnie działa w leczeniu egzemy, ospy wietrznej, łuszczycy,
  • głęboko nawilża skórę,
  • wspomaga pozbycie się cellulitu,
  • odżywia włosy zniszczone zabiegami fryzjerskimi,
  • chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych,
  • łagodzi objawy trądzika młodzieńczego,
  • chroni naskórek przed przesuszeniem i pęknięciami,
  • przyśpiesza gojenie uszkodzeń skóry.

Aloes; na świecie występuje ponad 350 gatunków aloesu, ale w kosmetyce największe znaczenie ma aloes drzewiasty, rosnący na terenach piaszczystych i kamienistych Afryki południowej. Aloes zawiera wiele bogatych składników aktywnych. Obecne w nim witaminy A, C i E pełnią funkcję antyoksydacyjną, wymiatającą wolne rodniki, a chrom, magnez, potas i wapń zapewniają prawidłowe przemiany biochemiczne na różnych etapach szlaków metabolicznych. Występowanie steroli roślinnych takich jak lupeol i beta-sitosterol zapewnia właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, które umożliwiają zastosowanie wyciągu z aloesu w preparatach przeznaczonych do cery trądzikowej. Coraz częściej możemy również znaleźć aloes w kosmetykach z serii anti-aging (przeciwstarzeniowych). Obecne w aloesie składniki stymulują aktywność fibroblastów, komórek produkujących kolagen i elastynę. Dzięki temu skóra staje się bardziej napięta. Nie można również zapominać o nadzwyczajnych właściwościach nawilżających aloesu, które znajdują szerokie zainteresowanie wśród kobiet z cerą suchą i dojrzałą.

Pantenol; to składnik produktów o działaniu gojącym, łagodzącym podrażnienia i nawilżającym. Jest to podstawowy składnik kosmetyków po opalaniu, łagodzących zaczerwienienie, swędzenie i podrażnienie skóry oraz szamponów i odżywek do włosów, wykazuje on bowiem wysokie powinowactwo do keratyny włosów, dzięki czemu jest łatwo wchłaniany przez włosy, nadając im połysk, gładkość, grubość i nawilżenie. Jest naturalnym składnikiem występującym w skórze i włosach, niezbędnym do ich prawidłowego formowania się. Przy niedoborach wit. B5 pojawia się szorstkość i łuszczenie skóry, a włosy szybciej siwieją, stają się porowate i matowe.

Naturalna gliceryna; kosmetyczna to substancja, którą często można spotkać wśród składników różnych kremów i innych kosmetyków. Posiada ona właściwości higroskopijne i nawilżające. Łagodzi podrażnienia, zwiększa szybkość regeneracji skóry, wygładza zmarszczki, likwiduje zrogowacenia skórne. Zastosowania gliceryny są bardzo szerokie. Wykorzystuje się ją nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale też w farmaceutycznym, technicznym i spożywczym.

Aminokwasy SAA; Proteiny (białka) są klasycznymi substancjami czynnymi, stosowanymi do pielęgnacji. Już Kleopatra zażywała kąpieli w oślim mleku, mających zapewnić jej piękną, jedwabistą skórę. Proteiny od lat stosowano do wyrobu kosmetyków, ale dopiero w ostatnim trzydziestoleciu zyskały szczególną popularność. Białka proste zbudowane są z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Zainteresowanie tymi związkami wynika z faktu, iż są one podstawowymi składnikami wszystkich żywych organizmów.

Ekstrakt z winorośli; stanowi naturalne źródło antyoksydantów: flawonoli, antocyjanidyn i procyjanidyn. Dzięki ich obecności  efektywnie  neutralizuje wolne rodniki, przeciwdziała wpływowi  innych szkodliwych czynników zewnętrznych. Działa  korzystnie   na naczynia krwionośne, poprawia kondycję, wzmacnia ich  ścianki powodując wzrost ich napięcia i odporności.

Witamina B3; która poprawia krążenie i odżywienie cebulek włosowych oraz łagodzi stany zapalne skóry głowy.

Ekstrakt z nasion słonecznika; Winogrona od dawna uznawane były za doskonały kosmetyk, ale również lek poprawiający trawienie i krążenie. Większość tych zalet posiada wyciąg z pestek owoców winnej latorośli, ale również produkowane z owoców wino. Wyciąg z pestek i owoców winorośli (nie mylić z olejem z pestek) pełen jest flawonoidów - to rodzaj przeciwutleniaczy, silniejszych nawet niż witaminy C i E, które zresztą również obecne są w wyciągu z winogron. Antyoksydanty te (dzięki niezwykłym właściwościom innych związków znajdujących się w winogronach i rozpuszczalnych zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach) przedostają się do wszystkich komórek, chroniąc je przed wolnymi rodnikami. Pestki winogron są też bogate w polifenole wzmacniające naczynia krwionośne i regulujące krążenie krwi. 

Stosowanie: do użytku zewnętrznego dla każdego rodzaju skóry.

Pojemność 200ml

Sposób użycia: Nanieść niewielką ilość szamponu na rękę a następnie na skórę głowy i włosy. Myć włosy i skórę głowy okrężnymi ruchami a następnie dokładnie spłukać. Unikać bezpośredniego kontaktu z oczami.

Kraj pochodzenia: Grecja