Kosmetyki z czarnuszką

Kosmetyki z czarnuszką

Czarnuszka (Nigella Sativa), zwana także czarnym kminkiem, to roślina posiadająca małe czarne ziarenka o olbrzymiej mocy. Olej z czarnuszki uznawany jest od wieków za cenny życiodajny produkt. Czarnuszka wspiera pracę systemu immunologicznego, ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne. W małych czarnych ziarenkach znajduje się wiele substancji o niezwykle silnych właściwościach: antyzapalnych, antynowotworowych i antyoksydacyjnych. Znajdziemy tam alkaloidy, witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne, takie jak cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas. Z tych powodów czarnuszka cieszy się ogromną popularnością w kosmetyce oraz zdrowym żywieniu. 

Olej z czarnuszki można stosować bezpośrednio na skórę w postaci czystej. Kosmetyki z olejem z czarnuszki skutecznie redukują zmarszczki, mają właściwości przeciwtrądzikowe, ujędrniają  i uelastyczniają skórę. Obecne w czarnuszce antyoksydanty zapobiegają również starzeniu się skóry i regulują pracę gruczołów łojowych.

Z czarnuszki wytwarza się naturalne kosmetyki o właściwościach nawilżających, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych. Zastosowanie oleju z czarnuszki sprawia, że włosy stają bardziej elastyczne, dogłębnie odżywione i mają wspaniały połysk. Z tego powodu olej z nasion czarnuszki znajdziemy także w szamponach do włosów.