Kosmetyki z olejem macadamia

Kosmetyki z olejem macadamia

Olej makadamia INCI: Macadamia Ternifolia Seed Oil pozyskiwany jest z orzechów drzewa makadamia (Macadamia ternifolia). To bardzo wysokie drzewo występujące w lasach Australii, uprawiane także na Hawajach, Kostaryce, Brazylii i Zimbabwe. Owoce makadamia czyli orzechy są podobne do orzechów laskowych. Dojrzewają około 30 tygodni i zbiera się je dopiero wtedy, gdy spadną na ziemię. Pozyskuje się z nich wyjątkowy olej o cennych właściwościach pielęgnacyjnych. Olej makadamia ma jasnożółty lub bursztynowy kolor oraz charakterystyczny, orzechowy zapach i smak.

Nierafinowany olej makadamia zawiera między innymi takie składniki odżywcze jak: witamina A (ujednolica kolor cery, przyczynia się do regulacji gospodarki wodno – lipidowej naskórka, stymuluje produkcję kolagenu i wzmacnia włosy), witamina E (zmniejsza działanie wolnych rodników, spowalnia redukcję kolagenu i elastyny oraz zmniejsza przebarwienia), witaminy z grupy B (B1, B2, B3) (łagodzą podrażnienia, przyspieszają gojenie się ran, poprawiają pigmentację skóry, chronią włosy przed uszkodzeniami i przedwczesnym siwieniem), kwas oleopalmitynowy (omega-7) (to nienasycony kwas tłuszczowy, który jest skutecznym przeciwutleniaczem, osłabia działanie wolnych rodników, wspomaga regenerację naskórka, nawilża i uelastycznia skórę), kwas oleinowy (wygładza, nawilża, zmniejsza wypadanie włosów) oraz skwalen (to węglowodór nasycony, który naturalnie występuje w płaszczu lipidowym skóry. To silny przeciwutleniacz, który również chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników).

Olej macadamia (makadamia) posiada szerokie spektrum zastosowań. Znaleźć go możemy w wielu naturalnych kosmetykach do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Sprawdź naturalne kremy i serum do twarzy, masła, balsamy i peelingi do ciała oraz szampony, odżywki, balsamy i maski do włosów zawierające w swoim składzie Macadamia Ternifolia Seed Oil. Im wyżej ten składnik znajduje się na liście INCI tym więcej zawiera go dany kosmetyk.